، منابع غذایی، اعمال بدنی عمده و عوارض کمبود و مصرف بیش از حد آنها
ماده معدنی
|
مقدار در افراد بزرگسال (گرم ) |
RDA برای مرد و زن بزرگسال سالم (19 تا 50 سال ) (میلی گرم ) |
منابع غذایی |
اعمال بدنی عمده |
کمبود |
مصرف بیش از حد |
کلسیم |
1500 |
1200 1200 |
شیر،پنیر،سبزیجات سبزتیره ،بقولات خشک |
تشکیل استخوان و دندان لخته شدن خون ،انتقال عصبی |
بازماندن رشد بدن ،نرمی استخوان ،پوکی استخوان ،تشنج عضلانی |
در انسان گزارش نشده |
فسفر |
860 |
1200 1200 |
شیر،پنیر،گوشت ،ماکیان ،حبوبات |
تشکیل استخوان و دندان تعادل اسیدی –بازی |
ضعف ، کاهش مواد معدنی استخوان ،از دست دادن کلسیم |
سائیدگی فک (فک پوسیده ) |
سدیم |
64 |
3300-1100 |
نمک معمولی |
تعادل اسیدی –بازی تعادل آب بدن،کارکرد عصبی |
گرفتگی عضلات ،فقدان هیجان و تعادل روانی ،بی اشتهایی |
فشار خون بالا |
منیزیم |
25 |
350 280 |
حبوبات کامل ،سبزیجات برگدارسبز |
آنزیمهارا فعال می کند،درگیردر ساختن پروتئین |
جلوگیری از رشد،اختلالات رفتاری ضعف ،تشنج |
اسهال |
آهن |
4.5 |
10 15 |
تخم مرغ ،گوشت بی چربی ،بقولات ،حبوبات کامل ،سبزیجات برگدارسبز |
تشکیل دهنده های هموگلوبین و آنزیمهای درگیردرسوخت وساز انرژی |
کم خونی کمبود آهن (ضعف ،کاهش مقاومت در برابر عفونت ) |
رسوب زیاد آهن التهاب کبدی |
فلوئور |
2.6 |
4- 5/1 |
آب آشامیدنی ،چای ، غذاهای دریایی |
احتمالا در حفظ ساختار استخوان مهم است |
پوسیدگی بیشتر دندان |
خال زدن دندانها ،افزایش چگالی استخوان ،اختلالات نورولوژیک |
روی |
2 |
15 12 |
به وفور در غذاها موجود است |
تشکیل دهنده آنزیمها ی در گیر در گوارش |
جلوگیری از رشد،کوچکی غدد جنسی |
تب ،تهوع ،استفراغ ،اسهال |
مس |
1 |
3- 5/1
|
گوشت ،آب آشامیدنی |
تشکیل دهنده آنزیمهای همراه با سوخت و ساز آهن |
کم خونی ،تغییرات استخوانی (بندرت در انسان ) |
حالت سوخت و ساز نادر (بیماری ویلسون ) |
سلنیوم |
013/0 |
070/0 055/0 |
غذاهای دریایی ،گوشت ،حبوبات |
اعمال در رابطه نزدیک باویتامین E |
کم خونی (بندرت ) |
بی نظمی گوارشی ،تحریک و حساسیت ریه |
ید |
011/0 |
15/0 |
ماهی و خرچنگ دریایی ،لبنیات ،بسیاری ازسبزیجات |
تشکیل دهنده هورمونهای تیروئیدی |
گواتر (بزرگ شدن تیروئید) |
مصرف بیش از حد سبب کاهش فعالیت تیروئید می شود |
مولیبدون |
009/0 |
25/0-075/0 |
بقولات ،غلات ،گوشت دل و جگر |
تشکیل دهنده برخی از آنزیمها |
در انسان گزارش نشده |
بازدارنده آنزیمها |
کرم |
006/0 |
25/0- 5 0/0 |
چربیها،روغنهای نباتی ،گوشت |
شرکت در سوخت و ساز گلوکزوانرژی |
آسیب رسانی به قابلیت سوخت و ساز گلوکز |
بازدارنده آنزیمها آشکارشده در مشاغل :آسیب پوست و کلیه |
آب |
40000(60%وزن بدن ) |
1.5 لیتر در روز |
غذاهای ناپخته ،مایعات ،آب آشامیدنی |
انتقال مواد غذایی ،تنظیم حرارت بدن ،شرکت در واکنشهای بدن |
تشنگی ،بی آبی بدن |
سردرد،تهوع ،آماس ،فشار خون بالا |