گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

ملاس و بدن

به فرانسوی Melasseو به انگلیسیMolsses گفته می شود.ماده ای است که در جریان عبور استخراج قند از چغندر قند و نیشکر پس از اینکه شیره قند  غلیظ شدهو از توربینها عبور کرد باقی می ماند.

ملاس یک شربت غلیظی است که برحسب اینکه قند و نی شکر گرفته شده باشد، به طور متوسط دارای 65-45 درصدقنر ودر حدود 10 درصد مواد معدنی و مقداری آمید و مقدار خیلی کمی مواد آلبومی نوئید دارد.

ملاس نیشکر ازنظر مقدار قند خیلی از ملاس چغندر قند غنی تر است (65 درصد در مقابل 45 درصد)به طوری که در اغلب کارخانجات از ملاس حاصل نیز مجددا قند گیری  می نمایند.

ملاس استخراج اول رنگ روشنی است . آن را First  extractionگویند.

ملاس استخراج دوم به رنگ کمی تیره است .آن را Second  extractionمی نامند.

ملاس استخراج سوم رنگ قهوه ای تیره است و ان را   Third  extraction می نامند.

درهر یک صد گرم ملاس استخراج اول مواد زیر وکود دارد:

آب 24 گرم ،انرژی غذایی 252 کالری،هیدراتهای کربن 65 گرم،کلسیم 165 میلی گرم،فسفر 45 میلی گرم ،سدیم 15 میلی گرم ،ویتامین ،پتاسیم 917 میلی گرم،تیامین 70/0 میلی گرم،ریبو فلاوین حدود 60/0 میلی گرم و نیاسین حدود 2/0 میلی گرم.

در هریک صد گرم ملاس استخراج دوم مواد زیر وجود دارد:

آب 24 گرم ،انرژی غذایی 232 کالری ،هیدراتهای کربن 60 گرم ،کلسیم 290 میلی گرم ،فسفر 69 میلی گرم،آهن 6 میلی گرم ،سدیم 37 میلی گرم ،پتاسیم 1063 میلی گرم ،رایبوفلاوین 12/0میلی گرم و نیاسین 2/1 میلی گرم.

در هر یک صد گرم ملاس استخراج سوم مواد زیر وجود دارد:

آب 24 گرم ،انرژی غدایی 213 کالری،هیدراتهای کربن55 گرم ،کلسیم 684 میلی گرم ،فسفر 84 میلی رگم،آهن 16 میلی گرم،سدیم 96 میلی گرم،پتاسم 2927 میل یگرم،تیامین11/0 میلی گرم،رایبون فلاوین 19/0 میلی گرم ،نیاسین 2 میلی گرم.

به طوری که ملاحضه می شود ملاس سیاه از نظر مقدار آهن و پتاسیم و تا حدودی کلسیم در ردیف پر ارزشترین و غنی ترین منابع است.

خواص و کاربرد

ملاس خیلی ملین است،به همین جهت در خوردن آن اسراف نباید شود.در رژیمهای غذایی بیماران ارترایتیس (درد و التهاب مفاصل)مخلوط  با گرد مخمر آب جو و شیر و خامه خروده شود.یک قاشق سوپ خوری گرد مخمر آب جو ،یک قاشق سوپ خوری ملاس سیاه مخلوط با 240 گرم شیر تازه جوشید هدر برخیموارد 60-50 گرم نیز خامه شیر گاو اضافه می کنند.

ملاس را اگر مخلوط با علوفه به گاو شیری بدهند ایجاد اشتهای فراوان کرده و در پروار کردن خیلی نتیجه بخش است ،البته در مقدار آ‹ اسراف نباید ود زیرا اسهال شدید می گیرند

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد