تخمه آفتابگردان از جمله تنقلات خوش طعمی است که به دلیل خواص غذایی و درمانی قابل توجه می تواند آجیل مناسبی برای شب های سرد و بلند زمستانی باشد.به گزارش ایسنا ، تخمه آفتابگردان از جمله مغزهای چربی است که نه تنها به عنوان آجیل و تنقلات مصرف می شود بلکه انواع روغن و کره آن هم موارد مصرف فراوان دارد.
تخمه را می توان به صورت تازه، خشک و بو داده مصرف کرد که البته نوع بوداده آن با نمک و کمی آبلیمو بسیار خوشمزه است. علاوه بر مصرف مغز تخمه آفتابگردان، از روغن آن به صورت مایع برای پخت و پز نیز استفاده می شود. در ضمن کره آن هم به دو صورت مارگارین و کره تخمه آفتابگردان (مانند کره بادام زمینی) یافت می شود. تخمه آفتابگردان بسیار مقوی است; این تخم منبعی غنی از فیبر، پروتئین، ویتامین E ، ویتامین B، ویتامین A و مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است.بسیاری از مطالعات نشان داده اند که منیزیم به کاهش فشار خون و سردردهای میگرنی و همچنین سکته قلبی کمک می کند. منیزیم همچنین برای سلامت استخوانها و بدست آوردن انرژی ضروری است و کمبود منیزیم در بدن باعث بالا رفتن فشارخون، گرفتگی ماهیچه ها و سردردهای میگرنی و همچنین خستگی و تنش می شود. اگر از درد آرتروز رنج می برید طبق گل (قسمت پایین گل که مانند بشقابی است) را جدا کرده و در آب انداخته، آنقدر بجوشانید که شیره چسبناکی باقی بماند و سپس این شیره را روی مفصل های دردناک بمالید و ماساژ دهید. درد آرتروز برطرف می شود. البته خوردن تخمه آفتابگردان هم در کاهش دردهای مفصلی موثر است. تخمه آفتابگردان سرشار از اسید چرب غیراشباع است و به دلیل خاصیت فیتواسترول (phytosterols) کلسترول خون را پایین می آورد، فیتواسترول، در گیاهانی یافت می شود که ساختار شیمیایی بسیار شبیه به کلسترول دارند و وقتی در رژیم غذایی به اندازه کافی باشد به کاهش کلسترول و همچنین کاهش ریسک ابتلا به سرطان کمک می کند. اسانس گل آفتابگردان برای التیام زخم ها و پایین آوردن فشار خون به کار می رود و اسانس برگ های آفتابگردان خاصیت میکروب کشی دارد. برای تقویت معده و پایین آوردن فشار خون30 ; گرم برگ های خشک آفتابگردان را دم کنید و 3 فنجان در روز بنوشید. مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتی های برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا موثر است. تقویت چشم و بینایی انسان، مهم ترین خاصیت درمانی تخمه آفتابگردان است; البته نباید در خوردن آن افراط کنید.