گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

غذاهای بیرون و چاقی بیش ‌ازحد

فست ‌فودها بیشتر از حد انتظار انسان را چاق می ‌کنند. می‌دانید چرا؟

یک همبرگر، یک ظرف سیب‌زمینی سرخ‌کرده یا یک پرس مرغ سوخاری را در نظر بگیرید. هیچ ‌کدام‌شان چندان بزرگ به نظر نمی ‌رسند، اما در هر پرس این غذاها انرژی زیادی نهفته است. پرس‌های فست ‌فود ظاهراً کوچک، اما سرشار از انرژی هستند و همین مسئله آدم را به اشتباه می ‌اندازد و موجب می‌شود، بیش از اندازه آنها را مصرف ‌کند. حتی میزان کمی از یک پُرس فست ‌فود می ‌تواند، کالری دریافتی بدن را حسابی بالا ببرد. به این ترتیب کسی که بیشتر ایام هفته را فست ‌فود می ‌خورد، خیلی زود چاق می‌ شود در حالی‌که خودش فکر می ‌کند، غذای سبک‌ تر از معمول می‌ خورد.

پروفسور پرنتیس - استاد دانشگاه لندن - می‌ گوید:

"چشم انسان ظاهر و اندازه ی غذایی را که می‌ خورد، می بیند و باورش نمی‌ شود که یک وعده غذای کوچک و کم‌ حجم بتواند از چنین میزان کالری بالایی برخوردار باشد. توانایی ذاتی انسان در تشخیص غذاهای پرانرژی، ضعیف است و بیشتر اندازه غذا را در نظر می ‌گیرد."

دکتر پرنتیس معتقد است که از زمان پیدایش کشاورزی تا زمان حاضر، تکامل سیستم گوارشی انسان در جهت هضم غذاهای کم ‌انرژی بوده است. استفاده از چنین غذاهایی هنوز هم در مناطق روستایی کشورهای در حال ‌توسعه مرسوم است و به همین خاطر است که در این مناطق اثر چندانی از چاقی نیست. متأسفانه امروزه معیار و میزان تمایل افراد به غذا بر اساس نیاز واقعی بدن نیست و خوشمزگی غذا ملاک است. فست فودها به علت مواد افزودنی، نمک و چربی فراوان خوشمزه‌ترند و افراد تمایل بیشتری به مصرف آنها دارند.

اگر قرار است فست ‌فود بخوریم . . .

آنچه خیلی‌ها را به سمت رستوران‌های فست ‌فود می‌ کشاند، کمبود وقت است. خیلی‌ها هم برای اینکه شام یا ناهاری را در بیرون از منزل خورده باشند، در بین انواع رستوران‌ها، رستوران‌های فست ‌فود را انتخاب می ‌کنند، چون خرج کمتری روی دست‌شان می ‌گذارد. بسیاری از خانواده‌ها هم به اصرار فرزندان خود، پا به فروشگاه‌‌های عرضه فست‌ فود می‌ گذارند.

اگر به هر دلیلی وارد یکی از این رستوران‌ها شدید، توصیه‌های زیر را در نظر داشته باشید:

1)‌ رستورانی را انتخاب کنید که فهرست غذایی متنوعی داشته باشد. در فهرست غذا، به دنبال غذاهای بخارپز، آب‌پز، کبابی، پخته یا تنوری باشید. دور ناگت ‌مرغ و انواع سوخاری مرغ را خط بکشید.

2) این حق مسلم شماست که بدانید رستوران از چه نوع روغن یا کره‌ای در طبخ غذا استفاده می ‌کند و میزان چربی، قند، نمک و کالری هر کدام از غذاها چقدر است. تعارف را کنار بگذارید. سلامت شما مهم‌تر از این حرف‌هاست. وقتی می‌ خواهید سفارش غذا بدهید، درخواست اطلاعات تغذیه‌ای کنید. امروزه بیشتر رستوران‌های پیشرفته دارای این امکانات هستند. می‌ توانید قبل از رفتن به هریک از این رستوران‌ها، به سایت اینترنتی آنها سری بزنید و جداول ارزش غذایی را بررسی کنید. (هر چند که ما خودمان این‌ کار را کردیم و تنها صفحه‌ای که در آن سایت، فعال نبود، همین صفحه مربوط به ارزش غذایی بود)! 

3)  از خدمتکار بخواهید نان، کره، نوشابه‌های قندی، انواع سس‌های چرب و نمکدان را از روی میزتان بردارد.

4) تأکید کنید که سس سالاد یا غذا را روی آن نریزند و در ظرفی جداگانه برایتان بیاورند. به این ترتیب می ‌توانید خودتان مقدار مصرف آن را مشخص کنید.

5) برای نوشیدنی به جای نوشابه‌های گازدار از آب، آب معدنی یا دوغ بدون گاز استفاده کنید.

6) سعی کنید برای طعم دادن به غذا از سس‌های چرب استفاده نکنید. مایونز را فراموش کنید. طعم ‌دهنده‌هایی مثل سس‌ گوجه ‌فرنگی یا سس خردل انتخاب‌های بهتری هستند. دقت کنید کنار ساندویچ‌تان چه چیزهایی گذاشته‌اند. کاهو و گوجه فرنگی خوب است، اما می ‌توانید خیار شور را کنار بگذارید.

7) اگر پُرس غذای رستوران بزرگ‌ تر از معمول است، از پیشخدمت بخواهید برایتان یک ظرف یک ‌بار مصرف بیاورد و نیمی از غذا را در همان ابتدا داخل ظرف بریزید و آن را بدون خجالت برای ناهار یا شام فردا به خانه ببرید.

8) اگر نمی ‌توانید قید دسر را بزنید، حتما آن را با شخصی که همراه‌تان است، نصف کنید. چون دسر حاوی انرژی زیادی است، حتی می ‌توانید پیش‌غذا و غذای اصلی خود را هم با دیگران قسمت کنید. این ‌طوری خیلی بهتر است.

9) هر نوع چربی مشهود را، هر اندازه کوچک هم که باشد، از مرغ و گوشت غذایتان جدا کنید.

10) منوی غذا را با دقت بخوانید. عجله نکنید. شما حق دارید بعضی از سفارش‌های شخصی و بهداشتی خود را به رستوران دیکته کنید.

11) هنگام سفارش به اندازه ی غذا دقت کنید. از انواع سوپرسایز، دوبل یا خانواده پرهیز کنید. اگر می ‌شود، پُرس‌های نصفه و مینی سفارش بدهید. یادتان باشد که هر چه برگر بزرگ‌ تر باشد، درصد چربی آن هم بسیار بالاتر خواهد بود.

12) فکر کنید اصلا در منوی غذا چیزی به اسم سیب‌زمینی سرخ‌کرده وجود ندارد. سیب‌زمینی سرخ‌کرده‌ای که در یک فست ‌فود می ‌خوریم، طعمی فراتر از طعم سیب‌زمینی را دارد. دست‌اندرکاران فست‌فود اسم این کار را گذاشته‌اند هنر سرخ‌کردن. به عبارت دیگر، طعم سیب‌زمینی سرخ کرده به طریقه ی سرخ‌کردن آن بر می ‌گردد. روغن اشباع موجود در این سیب‌زمینی‌ها به مراتب بیشتر از روغن موجود در برگرهاست. سایز خیلی ‌بزرگ سیب‌زمینی سرخ‌کرده بیشتر‌ ‌از600 کالری انرژی دارد. معمولا افزودنی‌های نه چندان سالمی به خود سیب‌زمینی و روغن آن اضافه می ‌شود.

13) به جای سیب‌زمینی سرخ‌کرده، یک چیز سالم‌ تر سفارش بدهید: میوه، سبزی و سالاد.

مدت‌هاست که رستوران‌های فست فود انواع سالاد را هم به‌ ‌فهرست غذایی ‌شان‌ ‌اضافه کرده‌اند. البته خیلی از این سالادها هم خطرناک است. برای مثال سالاد مرغ مک‌دونالد حتی بیشتر از یک‌ ‌همبرگر بزرگ کالری دارد‌.‌ خیلی از رستوران‌های فست ‌فود هم هستند که سالادهای خوبی دارند که حتی می ‌تواند، جای یک وعده ی غذایی را هم بگیرد.

14) مرغ و جوجه همیشه هم انتخاب خوبی نیستند، ولی اگر هوس کرده‌اید، کبابی‌اش را بخورید نه سرخ‌کرده.

15) اگر بتوانید غذا را همراه خود به منزل ببرید و آنجا بخورید، خیلی بهتر است. فضای رستوران‌های فست ‌فود طوری است که آدم بی‌ محابا غذا می‌ خورد. به علاوه، در خانه می‌ توانید میوه، سبزی، ماست و دیگر مواد غذایی سالم و سودمند را هم به غذای خود اضافه ‌کنید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد