گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند

مطالب علمی و پژوهشی در زمینه ورزش

مضرات نوشابه‌ انرژی‌زا

نوشابه‌های انرژی‌زا همان نوشیدنی‌هایی هستند که این روزها طرفداران بسیاری دارند.

مردی در حال نگاه به نوشابه های انرژی زا

جوان هایی که امروزه به باشگاه های ورزشی می شوند تا به اصطلاح خودشان، هیکل بسازند، معمولا یکی از این نوشابه‌های انرژی‌زا در دستشان وجود دارد. برخی از آنها هم که بدون نوشیدن هر روزه آنها نمی‌توانند زندگی کنند یا حتی آنان که دوست دارند تمام طول شب و روز را یک سره سرحال و پر انرژی باشند، به شدت به این قوطی ها وابسته‌اند.

بد نیست بدانیم این نوشابه‌ها که به تازگی بسیار پر طرفدار شده‌اند از کجا آمده اند و از چه چیز تشکیل شده‌اند؟

نوشابه ی انرژی ‌زا همانطور که از اسمش پیداست، باید به شما انرژی مضاعف بدهد، اما دقت در اجزای تشکیل دهنده آن حقایق دیگری را هم آشکار می‌کند.

این نوشابه‌ گرچه حاوی انرژی است، اما  به طور خاص از کافئین و شکر تشکیل شده‌ است و در واقع این انرژی به بدترین شکل موجود برای افراد تولید می‌شود.

یک قوطی نوشابه‌ی انرژی‌زا معمولا 80 میلی گرم کافئین (دقیقا به اندازه کافئین موجود در یک فنجان قهوه) دارد که بسیار زیاد است، در حالی که یک قوطی سودا(نوشابه گازدار) به طور متوسط 18 تا 48 میلی گرم کافئین دارد.

نوشابه های انرژی‌زا مقدار زیادی کافئین و شکر دارند تا بتوانند به اصطلاح انرژی تولید کنند و برای افرادی ساخته شده اند که می خواهند در سر تا سر روز، بیش از حد انرژی داشته باشند.

مواد تشکیل دهنده این قوطی انرژی زا و اثرات آنها روی بدن از قرار زیر است:

- افدرین: محرکی که روی اعصاب مرکزی بدن تاثیر می‌گذارد که معمولا در داروهای کاهش دهنده ی وزن استفاده می‌شود، اما اثرات مخربی روی کارکرد قلب دارد.

- تورین: آمینو اسید طبیعی که ضربان قلب و کارکرد ماهیچه‌ها را تنظیم می ‌کند که باز هم در مفید بودن آن برای بدن شک بسیاری وجود دارد.

- جینسنگ: برای کاهش استرس و ازدیاد انرژی

- ویتامین گروه ب: گروهی از ویتامین‌ها که می‌توانند شکر موجود در نوشابه را به انرژی تبدیل کرده و سبب ساخت ماهیچه شوند.

- دانه گوآرانا: که از برزیل تهیه شده و محرکی قوی است.

- کراتین: اسید اورگانیکی که برای تولید انرژی ماهیچه‌ها مفید است.

- دانه جینکو: دانه‌ای درختی که برای بهبود حافظه مفید است.

با نگاه به اجزای تشکیل دهنده این نوشابه به نظر می‌رسد که تمامی آنها، موادی طبیعی هستند.

کسانی که نوشیدن آن را حتی یک بار تجربه کرده‌اند، طعم آن را شبیه مزه ی دارو می دانند.

با وجود آن که سازندگان این نوشابه ها مدعی هستند که آنها کاملا بی خطر هستند، اما پزشکان عقیده دیگری دارند. آنها معتقدند آنچه که این انرژی کاذب را در بدن افراد به وجود می‌آورد، تنها به دلیل وجود مقدار بسیار زیادی شکر و کافئین است که برای بدن بسیار ضرر دارد.

از نظر آنها وجود کافئین در این نوشیدنی باعث می‌شود که خواب افراد به شدت به هم بریزد و در واقع آنها بی خواب شوند. وجود فعالیت‌های شیمیایی و اختلال در هورمون ها در مغز نیز که به همین خاطر پدید می‌آیند، سبب بالا رفتن ضربان قلب شده و فعالیت چشم را مختل می‌کنند.

همچنین کبد مقدار بیشتری قند را به جریان خون می‌فرستد تا انرژی بیشتری تولید شود و این اتفاقات ناخوشایند در واقع همان هایی هستند که به انرژی دار شدن شما کمک می‌کنند.

در نهایت باید گفت نوشیدن این نوشابه‌ها برای مقدار بسیار کم بی خطر است، اما مصرف روزانه ی آن با وجود کافئین بسیار در آن، مطمئنا شما را به مشکلات بسیاری دچار خواهد کرد که اعتیاد به آن یکی از آنهاست.

در کنار این مشکلات، مختل شدن کار کلیه باعث می شود مقدار بیشتری آب بدنتان از دست برود که اگر در حال ورزش کردن هم باشید و عرق کنید، به سادگی ممکن است به خاطر این دو علت دچار افت شدید آب در بدنتان شوید.

نوشابه‌های انرژی زا گرچه در کشورهایی همچون آمریکا از پر فروش ترین‌ نوشیدنی ها هستند، اما در کشوری همچون فرانسه که مردم آن مرگ یک جوان 18 ساله را بر اثر مصرف این نوشابه در یک بازی به چشم خود دیده اند، فروش آن تنها با کافئین بسیار کم مجاز اعلام شده است.

دانمارک و نروژ این نوشیدنی را ممنوع اعلام کرده‌اند و کشوری همچون کانادا نیز با برچسبی از هشدار روی قوطی، آن را به فروش می‌رساند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد